ЕТИКЕТИ

учебен център учебен център тара обучение тара курсове матура български език обучения БЕЛ изпит кандидат студенти дистанционно обучение присъствено 7 клас интензивен курс математика кандидат-студенти езикова култура консултации съчинение групи онлайн обучение подготовка есе 6 клас групови умения ускорени литература група 12 клас занималня училище индивидуално онлайн френски език индивидуални знания немски език малки групи център услуги кандидатстудентски 10 клас личностно израстване изкуства едногодишен усъвършенстват история пробен кариерно развитие Тара ученик ДЗИ 5 клас успех чуждоезиково обучение професионално целогодишен английски език руски език деца 1 клас испански език целогодишна езиков кандидатстване кандидат гимназист двугодишен клас рисуване игри публикации кандидат- гимназист НВО Христо 4 клас децата приложни целодневна 3 клас 11 клас психолог 9 клас 2 клас курс 8 клас 5 забавления на открито спортни лятна ваканция консултация Смирненски Йовков Йордан яворов лятна занималня реализация уроци документи
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Човекът - господар на природата?

есе

2021-10-11

Човекът - господар на природата?

(Есе)

 

   Често задаваният въпрос: “ Дали човекът е или не е господар на природата?“, откроява и проблема за отношението между индивида и заобикалящия го свят. Разпънат между естествената сила на природата и навлизането на новите технологии, човекът все повече дава превес на консуматорското, лесното живеене. Отдалечен от първичното, индивидът развива интелекта си и движи техническия прогрес, но по Пътя губи връзката с природата - негова най-естествена среда, негов истински Дом. Яхнал техническия прогрес, създал цивилизацията за свое удобство, чувства ли се човекът и господар на природата или по-скоро е неин слуга?

   Субектът, откъснал се от корените на майката земя, заживял сред достиженията на техниката и усещаш отчуждението на големите бетонни градове, все по-неразумно и безотговорно унищожава природните богатства. Но дали с тези си действия човекът е по-силен от природата и дали това го прави неин господар? Естествено, че не! Природата не прощава високомерието и жестокостта на хората. Изпраща знаци, които трябва да се научим да разчитаме, защото ние сме част от тази природа. Макар и човекът да е най-съвършеното ѝ творение, не трябва да застава срещу нея, а да се замисля за своите действия, носейки отговорност за последствията.

   Очевидно е, че човек не трябва да се опитва да бъде господар на природата, а да живее в хармония с останалите живи същества, дори и с неживата материя. И макар да е „венецът“ на естеството, той все пак не е единствен във вселената. Всяка неразумна човешка постъпка, всяко негово враждебно действие вкарва индивида в противоречие със заобикалящия го свят. В крайна сметка човекът е част от общия пъзел, а породата е негов Дом.

   Мислейки се за всезнайковци, понякога вредим, и то сериозно, не само на самите себе си, с приема на вредни храни, но и на природата с количеството отпадъци, които произвеждаме. Вредните изпарения от заводите и автомобилите, безразсъдното използване на природните ресурси, грубото посегателство върху така крехкия заобикалящ ни свят, показват, че намесата на човека невинаги е за добро.

   От друга страна е очевидно, че човешките намерения може би не са злонамерени в началото. Усвояването на дивата природа, цивилизационните процеси и развитието на технологиите водят до подобряване на човешкия живот и бит. В крайна сметка човек е роден, за да бъде щастлив. Голяма е крачката от някогашното целодневното гонене на дивеча до днешното  свободно време за срещи с приятели на по кафе, до осигуряване на повече време за творчеството, до подобряване на бита ни и улесняване физическата ни работа...

    Всички тези опити на човека да въздейства върху заобикалящия го свят са проява на добри намерения, стига да не е премината мярката в тази намеса, защото природата не е наш враг, а наш Дом и би трябвало да се отнасяме с грижа към нея. Ако сме неразумни, алчни и наивно се помислим за всесилни и по-могъщи от природата, не ние нея, а тя нас ще подчини и дори погуби.

    Природата е изработила своите механизми и начини да компенсира временно неприятните въздействия от човешката намеса, но всяко нещо има своята граница, има своя предел. Когато хората прекрачим с неразумните си действия тази граница, рискуваме да предизвикаме дори екологична катастрофа и да унищожим нашия Дом - природата. Могат да изчезнат различни растения и животни; да настъпят наводнения и земетресения; да бъдат заличени цели острови; пустините да станат по-големи; да настъпят болести, глад и суша, заради замърсените води и почви...

    Безспорно, трябва да се научим да живеем в хармония с природата, да я ценим и пазим, да я обогатяваме, а не да ѝ нанасяме щети. Тя е нашият Дом, нашата майка- тя е първоизточникът на живота. Като част от природата, като нейни деца, ако вървим срещу нея, то ние вървим срещу самите себе си. А кой разумен човек върви срещу себе си?! Очевидно, постоянно сме в ситуация на избор Пирода или Цивилизация. Но нима този избор не е безсмислен: както се нуждаем от техническия прогрес, от достиженията на цивилизацията, то така се нуждаем и от природата. Защото ние сме и тяло, и дух: трябват ни удоволствията в бита, но и полетът на Духа. А природата е тази, която ни обогатява духовно, пречиства ни нравствено, приласква ни в своето убежище като родна майка. Тя е нашият господар, тя е нашият Бог, тя е нашето ВСИЧКО. На нас остава само да ѝ благодарим.

                    

 

                                                                                                                  Петър Луканов, 12. клас

ЕТИКЕТИ

ДОКУМЕНТИ

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ