ЕТИКЕТИ

учебен център учебен център тара обучение тара курсове матура български език кандидат студенти обучения БЕЛ изпит дистанционно обучение 7 клас кандидат-студенти математика интензивен курс присъствено групи консултации езикова култура подготовка онлайн обучение съчинение групови есе 6 клас индивидуално литература група индивидуални ускорени кариерно развитие умения 12 клас френски език занималня знания кандидатстудентски малки групи училище онлайн център личностно израстване 10 клас услуги изкуства история немски език Тара едногодишен 5 клас деца професионално ДЗИ пробен усъвършенстват чуждоезиково обучение езиков английски език целогодишна успех ученик испански език двугодишен целогодишен 1 клас руски език биология кандидатстване клас химия рисуване НВО 9 клас кандидат- гимназист 8 клас публикации игри кандидат гимназист 11 клас ЦПО децата приложни курс олимпиади образователни консултация 3 клас 2 клас психолог 4 клас целодневна Христо Смирненски реализация яворов Йовков Йордан учителите целодневно
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Човекът - господар на природата?

есе

2021-10-11

Човекът - господар на природата?

(Есе)

 

   Често задаваният въпрос: “ Дали човекът е или не е господар на природата?“, откроява и проблема за отношението между индивида и заобикалящия го свят. Разпънат между естествената сила на природата и навлизането на новите технологии, човекът все повече дава превес на консуматорското, лесното живеене. Отдалечен от първичното, индивидът развива интелекта си и движи техническия прогрес, но по Пътя губи връзката с природата - негова най-естествена среда, негов истински Дом. Яхнал техническия прогрес, създал цивилизацията за свое удобство, чувства ли се човекът и господар на природата или по-скоро е неин слуга?

   Субектът, откъснал се от корените на майката земя, заживял сред достиженията на техниката и усещаш отчуждението на големите бетонни градове, все по-неразумно и безотговорно унищожава природните богатства. Но дали с тези си действия човекът е по-силен от природата и дали това го прави неин господар? Естествено, че не! Природата не прощава високомерието и жестокостта на хората. Изпраща знаци, които трябва да се научим да разчитаме, защото ние сме част от тази природа. Макар и човекът да е най-съвършеното ѝ творение, не трябва да застава срещу нея, а да се замисля за своите действия, носейки отговорност за последствията.

   Очевидно е, че човек не трябва да се опитва да бъде господар на природата, а да живее в хармония с останалите живи същества, дори и с неживата материя. И макар да е „венецът“ на естеството, той все пак не е единствен във вселената. Всяка неразумна човешка постъпка, всяко негово враждебно действие вкарва индивида в противоречие със заобикалящия го свят. В крайна сметка човекът е част от общия пъзел, а породата е негов Дом.

   Мислейки се за всезнайковци, понякога вредим, и то сериозно, не само на самите себе си, с приема на вредни храни, но и на природата с количеството отпадъци, които произвеждаме. Вредните изпарения от заводите и автомобилите, безразсъдното използване на природните ресурси, грубото посегателство върху така крехкия заобикалящ ни свят, показват, че намесата на човека невинаги е за добро.

   От друга страна е очевидно, че човешките намерения може би не са злонамерени в началото. Усвояването на дивата природа, цивилизационните процеси и развитието на технологиите водят до подобряване на човешкия живот и бит. В крайна сметка човек е роден, за да бъде щастлив. Голяма е крачката от някогашното целодневното гонене на дивеча до днешното  свободно време за срещи с приятели на по кафе, до осигуряване на повече време за творчеството, до подобряване на бита ни и улесняване физическата ни работа...

    Всички тези опити на човека да въздейства върху заобикалящия го свят са проява на добри намерения, стига да не е премината мярката в тази намеса, защото природата не е наш враг, а наш Дом и би трябвало да се отнасяме с грижа към нея. Ако сме неразумни, алчни и наивно се помислим за всесилни и по-могъщи от природата, не ние нея, а тя нас ще подчини и дори погуби.

    Природата е изработила своите механизми и начини да компенсира временно неприятните въздействия от човешката намеса, но всяко нещо има своята граница, има своя предел. Когато хората прекрачим с неразумните си действия тази граница, рискуваме да предизвикаме дори екологична катастрофа и да унищожим нашия Дом - природата. Могат да изчезнат различни растения и животни; да настъпят наводнения и земетресения; да бъдат заличени цели острови; пустините да станат по-големи; да настъпят болести, глад и суша, заради замърсените води и почви...

    Безспорно, трябва да се научим да живеем в хармония с природата, да я ценим и пазим, да я обогатяваме, а не да ѝ нанасяме щети. Тя е нашият Дом, нашата майка- тя е първоизточникът на живота. Като част от природата, като нейни деца, ако вървим срещу нея, то ние вървим срещу самите себе си. А кой разумен човек върви срещу себе си?! Очевидно, постоянно сме в ситуация на избор Пирода или Цивилизация. Но нима този избор не е безсмислен: както се нуждаем от техническия прогрес, от достиженията на цивилизацията, то така се нуждаем и от природата. Защото ние сме и тяло, и дух: трябват ни удоволствията в бита, но и полетът на Духа. А природата е тази, която ни обогатява духовно, пречиства ни нравствено, приласква ни в своето убежище като родна майка. Тя е нашият господар, тя е нашият Бог, тя е нашето ВСИЧКО. На нас остава само да ѝ благодарим.

                    

 

                                                                                                                  Петър Луканов, 12. клас

ЕТИКЕТИ

ДОКУМЕНТИ

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ