ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Граници на родителската амбиция

2020-08-12

Ние като родители сме изживeли своето детство по по-спокоен начин от съвременните деца. Ходили сме на училище сами, сами сме играли на улицата, сами сме преценявали времето си за писане на домашните и извънкласните занимания.

 

Днес животът ни е много по-динамичен и натоварен: и нашият, и този на децата. Борим се не само за физическото им оцеляване, но и за оцеляването им в една силно конкурентна среда. Още от детската градина ги записваме на английски език, таекуондо или цигулка, дори ги водим на класически концерти за бебета, а връщайки още по-назад - говорим им, докато са в утробата на майката. В училище трябва след като усвоят много добре задължителния материал, да участват и в извънкласни дейности, а нерядко са заети дори и в почивните си дни. Правим го с мисълта, че всичко това е за тяхно добро.

 

 

Тази свръхангажираност обаче е плод не само на конкурентната среда, но и на нашата амбициозност. Ако е прекалена, тя често води до стресиране на децата и намразване на всяка занимателна дейност. Къде е тогава границата на родителската амбиция?

 

 

Ето няколко съвета, които да не превърнат нашата свръхзагриженост в пречка за развитието на децата ни:

 

* Не прехвърляйте своите стремежи върху него: това, че ние искаме то да знае поне два езика, да е отличен математик и художник, не означава, че то иска същото. Достатъчно е, опитвайки различни дейности, детето само да прецени кое му харесва и кое не.

 

* Не го обгрижвайте непременно и изцяло: то е отделна и самостойна личност. Много майки посвещават живота си изцяло на детето. Това го лишава от свобода , а може и да рефлектира върху характера му и да го превърне в несамостоятелен индивид.

 

* Не използвайте сравнения: те могат да го демотивират. Няма нищо лошо в това да кажете на детето си, че не се справя достатъчно добре по математика, просто не го сравнявайте с останалите. Това ще го обезкуражи. Обратното е не по-малко опасно. Ако то постоянно чува, че е по-добро от останалите, това ще му създаде усещане, че няма накъде да се развива повече, дори може да спре да бъде амбициозно.

 

* Не принуждавайте детето винаги да се съгласява с вас: то не е ваш подчинен, не е длъжно да мисли като вас. За него най-важно е да получава одобрението ви въпреки "неприемливото“ според вас поведение .

 

* Не затрупвайте детето с прекомерни ангажименти: то има нужда и от свободно време - да играе на воля, да мечтае, да се фокусира върху собствения си свят.

 

* Да го обичаме, защитаваме и успокояваме, да усеща нашата ненатрапчива, но постоянна подкрепа - детето ще расте емоционално балансирано и хармонично. Ще търси своите пътища за постигане на мечтите си. И това няма да са нашите мечти, а неговите. И прегръдката ни няма да е задушаваща, а подкрепяща го.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ