УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Как да подобрим концентрацията

при децата

2020-05-08

В днешното технологично и динамично време децата изпитват все по-големите трудности да се съсредоточават. От това се оплакват най-вече учителите, но и родителите могат да потвърдят как в ежедневни ситуации децата са нетърпеливи, не могат да стоят на едно място, не довършват започнатото и бързо се отказват от всяка задача.Преди всичко, ние като родители и учители, не можем да проповядваме някаква ценност, да сме убедителни, изискващи и дисциплиниращи, без да дадем личен пример и да ги увлечем със себе си, особено когато са още малки и тепърва се формира тяхната самостоятелност в игри и уроци.


    Как да мотивираме нетърпеливото дете?

Мотивацията трябва да е позитивна и подкрепяща техния първоначален ентусиазъм. Най-добре е да няма условия "или-или", "ако, то тогава". Фокусирането върху крайния резултат е особено мотивиращо за всяка игра:  каква красива картинка ще се получи, когато я оцветиш;  колко добре си написал съчинението, я го прочети на баба и дядо;  колко уверено броиш от 100 до 1 отзад напред, а това е нещо много трудно и т.н. Така че от нас зависи да научим детето на постоянство и търпение.

Очевидно е, че игрите за фокусиране не са сложни. Те трябва да бъдат извършени в артистична, забавна, положителна атмосфера, не с насилие, крясъци и нетърпение от наша страна. Също така трябва да елиминираме всички разсейващи фактори, екрани и т.н., вкл. да махнем и нашия телефон настрана.

    Ето някои практически подходи:

- Наблюдателност - обект, който да опишат с колкото се може повече думи, като ги насочвате, с въпроси.

- Седене неподвижно на стол или възглавница на пода и засичане на времето - като игра, в която сами минават рекорда си

- Спелуване, броене на глас- игра за измисляне на дума, която започва с последната буква на предходната дума.

- Преразказване на приказки или споделяне на случилото се днес

- Игри - намери разликите, лабиринти и т.н.

- Творчество - оцветяване, прерисуване на картинка, плетене

- Пъзели, фокуси, настолни игри – шах, карти

- Учене наизуст на песнички и стихчета, казване на гатанки

- Извънкласни дейности - танци, плуване, спорт

 

Идеите за подобряване на концентрацията при децата нито са нови, нито уникални: просто напомняме някои добре забравени занимания вкъщи. В основата на всичко стои любовта на възрастните към децата, а те безусловно го усещат и това най-много ги мотивира.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ