ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Как да възпитаваме детето да не се отказва?

2020-08-12

В днешно време, без дори да осъзнават, родителите отглеждат поколение, което много лесно се отказва пред трудни и сложни задачи, а същевременно има потенциала да се справи бързо с тях.  Някои психолози дори го наричат „отказващото се поколение“. За него е известно, че не само ще се откаже от нещо по-трудно, но най-вероятно дори няма да опита. Може би бързата ни родителска намеса ги прави плахи, дори възпрепятства всякакви опити за самостоятелни решения. Ние, преподавателите в Учебен център ТАРА, смятаме че децата имат нужда от подкрепа в трудни моменти, но още повече се нуждаят от това да им вдъхваме сили и увереност в собствените им възможности, за да могат в бъдеще сами да преодоляват трудностите по пътя си. А когато те им изглеждат непреодолими, да вярват, че могат да продължат, могат  да успеят, могат да победят. Увереността идва от собствения опит.

В някои съвременни психологически анализи се посочва, че няма по-объркано време да си родител от днешното. В последните години ние- учителите и родителите - имаме достъп до огромно количество теории как да се отглеждат и възпитават деца. Някои от тези теории продължават да се придържат към академичността, други обръщат най-вече внимание на емоциите на децата. Повечето взаимно се отричат. Ние- възпитаващите- обикновено си харесваме някоя теория и я следваме, но психолозите предлагат да се обмисли някакъв хибриден модел на възпитание на децата, който е съчетание между по-свободолюбивия модел на отглеждане на деца и по-строгия. Целта е да се спре най-вече тенденцията да се възпитават деца, които се отказват лесно.

Ето нашите  съвети към родителите:

  1. Изграждане на навици чрез ясни правила - имайте споразумение с децата си за изграждане на определени навици – например, да си напишат домашните. Не наблягайте на факта, че трябва да ги приключат, а просто да ги напишат. Важно е да се формулират някакви задачи и да се съблюдава тяхното спазване. Нека имат задачи и в чисто битов план- свои задължителни отговорности вкъщи.
  2. Предлагане на няколко избора – желанието за поемане на инициатива би трябвало да подтикне детето да вземе решение, а този модел на поведение ще му бъде полезен при бъдещи вземания на решения. 
  3. Насърчаване чрез похвала- прост, но добър метод е този, който следва максимата „Ако не опитам, няма да знам дали съм постъпил правилно“. Децата често трябва да бъдат насърчават да опитат и да превъзмогнат своите притеснения.
  4. В живота няма бутон „reset–  възпитанието на децата не трябва да бъде като видеоигра, в която има бутон за нулиране и започване отначало, когато има трудности. Възпитанието трябва да е последователно и да изгражда ако не победители, то поне личности, които имат желание да опитат да се справят с нещо по-сложно. При децата нещата не са чак толкова страшни, но те не знаят това. Всичко става плашещо, когато децата пораснат, станат възрастни и все още нямат развити нужните умения и начин на мислене за справяне в трудни ситуации.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ