УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Модерните професии

2018-11-02

Мисълта за професиите на бъдещето е повод за постоянни актуални проучвания, анализи и прогнози, а специалистите „Човешки ресурси“ са категорични, че бъдещето ще изисква комплексни познания и умения, категорична способност за мултитаскинг и постоянно ъпгрейдване на знанията за правилно позициониране на пазара на труда.
Казано накратко: ученето продължава или може би тепърва започва след университета и избора на първа работа, защото най-вероятно първата професия няма да е последната, а само малка част от личностната и кариерна реализация.
Прогнозите за професионалните сфери с най-голям интерес и търсене в момента и съвсем близко бъдеще се систематизират в няколко основни тенденции като: информационни технологии, екология, медицина и коучинг.
Облачен IT архитект (облачните стратегии стават все по-важни за компаниите), инженер по изкуствен интелект и специалист по киберсигурност, консултант дигитални стратегии за изграждане на ефективно онлайн присъствие, специалист по виртуална реалност са все професии, които са вече популялни и обект на все по-голямо търсене. Колкото до виртуалната реалност, със своите творчески и технически измерения, тя е вече неразделна част от съпътстващата реалност на човека и освен в киното, игралната индустрия има важни приложения в архитектурата, медицината и образованието. 
Екологията и всички процеси, свързани с думата „рециклиране”, набират все по-голяма популярност, както и възобновяемите енергийни източници и екотуризма. 
Медицината от своя страна заема твръде важна част от нашия живот и е тясно свързана с намирането на нови възможности за подобряване качеството и продължителността на човешкия живот и изучаването на генетичните процеси. Неслучайно вече се говори и за „четвъртата възраст“ - резултат от увеличаването на продължителността на живота, а оттам и необходимостта от обучени хора, които ще полагат специализирани услуги и помощ за най-възрастите.
Не на последно място коучингът под различните си форми се бори за категорично място сред топ професиите – имидж консултант, консултант по кариерно или бизнес развитие или по ефективно междуличностно общуване. Самата дума „консултант“ е вече достатъчно популярна и сред най-често срещаните думи в ежедневието ни.
Въпреки тенденциите в професиите, специалистите съветват все пак човек да се довери най-вече на собствените си таланти и умения, защото само така може да стане най-добър и полезен в това, което прави.

ЕТИКЕТИ

ДОКУМЕНТИ

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ