УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

НА 22 СЕПТЕМВРИ

2020-05-27

НА 22 СЕПТЕМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

 

Какво се е случило на 6 септември 1885 година,  почти всички знаят. Но когато наближи 22 септември, се оказва, че значително по-малка част от българите знаят какво е станало на тази дата.

     На 22.09.1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново с Манифест е провъзгласена независимостта на България. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. През 1909 година тази независимост е призната първо от Високата порта, а след това и от Великите сили. С обявяването на независимостта България става царство и вече е пълноправен участник в международните отношения със самостоятелна външна политика.

     Това става възможно едва 30 години след войната между Русия и Османската империя от 1877-1878 година, която довежда до Освобождението на България.

     Ако 6.09.1885 година е първата крачка към национално обединение чрез съединението на Княжество България и Източна Румелия, то 22.09.1908 година е финалната точка на националноосвободителните борби. След тази дата България най-после изцяло се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава.

      В учебен център „Тара“ наред с практическата насоченост на нашата работа, свързана с подготовката за изпитите след 7 и 12 клас, се стараем да възпитаваме в нашите ученици и дух на патриотизъм и гордост от българския ни произход. Нашата страна има богата и славна история и само когато я познаваме и ценим, ще можем да изградим по-добро бъдеще за всички нас.

Честит празник!

 

                                                                                                                                                                                                                                   Дияна Стаменова-Мирчева

                                                                                                                                                                                                       Преподавател по БЕЛ в Учебен център ТАРА

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ