УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

На матури като на избори

2020-03-29

                                                                                                      На матури като на избори

 

Матурите след  12 клас в България.  Една непрестанно циркулираща тема в обществото през последните няколко години. Огромен брой хора са въвлечени в матурите и техните проблеми  – учители, експерти, министри, родители, деца, образователни институции. И какъв е резултатът от безкрайното обсъждане? В общи линии никакъв. Голямото обсъждане не спира по никакъв начин голямото преписване. Матурите у нас не са проверка на знанието. Те затвърждават незнанието, лошо замаскирано с преписване. Матури се купуват и продават. Матурите са като Big brother. Камери и микрофони в класните стаи. Да дебнем децата, че не знаят... Държавата харчи от бюджета си непрекъснато, за да легитимира собствената си лъжа, че матурите са обективни. Университетите приемат с матури – за да има студенти, не е толкова важно грамотни ли са, не са ли, нали са си все студенти... Матурите все повече ми приличат на изборите. Преди тях се лъжем, че те са ни полезни и че нещата ще се оправят.  По време на тях се дебнем и разследваме. А накрая, след тях, се утешаваме, че резултатите са лоши, а обещанията неизпълнени... И парите отишли на вятъра.

Можем ли да спрем фарса? Да се интересуваме от истинското знание и умение, а не от точки, оценки и шаблони? Грамотността още има високата си стойност. В ръцете на всеки един от нас е да я види, оцени и направи своя. Заради себе си.

 

                                                                                                                                                                                                                          Ния Стефанова

                                                                                                                                                                                                                    Преподавател по БЕЛ

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ