ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Образователен калейдоскоп

2020-08-12

  1. 4.      Какви са впечатленията Ви от студентите в последните няколко години?

Всеки випуск има своя специфика. С изненада всяка година си споделяме между колегите, че отново имаме добри студенти, които са избрали да учат БФ.  Аз много ценя пъстротата сред първокурсниците си – сред тях има музиканти, талантливи писатели, хора с професионално отношение към спорта и щанс да са добри спортни журналисти, топ модели (споделям го с най-топли чувства) и пр. Все по-малко от тях покриват онзи познат от миналото ни профил на филологически настроения студент, но това съвсем не означава, че нещо не е наред. Напротив, смятам, че сега имаме възможността да работим с различни млади хора, които, оказва се, в началото изобщо не знаят какво е това БФ, а след години са истински признателни за шанса да са попаднали в тази специалност. Освен това, сегашните ми първокурсници са много непосредствени, прагматични и ориентирани, но и някак инертни в това да положат непосредствен труд, за да постигнат нужното. Но и това се променя при налична мотивация.

 

5.      Как оценявате нивото на образованието в България? Успява ли университетът да изпълни задачата си – да надгради знания след гимназиалния етап?

 

Смятам ,че нивото на средното образование в България днес е печално. Изключвам, разбира се,  някои добри примери. Особено съм притеснена за основното образование. Но това е голяма тема.

А дали Университетът изпълнява своята задача: все още да, но мисля, че това е лимитирано като време, ако не се промени управлението и политиката във висшето образонание. Повечето университети са комерсиални проекти с неясно качество на образованието. Същевременно е налице един очевиден парадокс: в България се образоват безкрайно много хора, които после се изнасят навън. Излиза, че българското висше образование усвоява обществени пари и бюджетите на семействата, за да бъде „изнесен” навън продуктът на тази колосална инвестиция. Към това ако прибавим факта, че най-добрите ни ученици отиват в чужди университети и рядко се завръщат, то картината става съвсем притеснителна. Все пак имам позитивно усещане и то е заради факта, че моите студенти стават добри учители или журналисти, които мога да слушам или да чета.

 

 6.      Кое е най-голямото предизвикателство в преподавателската работа?

 

Да ми е интересно, докато работя! Да остана с чувствителност към студентите си и да имам нова сетивност и рефлексия към преподавания от мене материал. Ако имам усещане за реално общуване с материала и колегите си, значи всичко е наред. Не винаги обаче съм на ниво. Другото предизвикателство е да имам баланс в това да ги повлека към по-дълбокото, където на мен ми е по-интересно, и потребността от интеграция в знанието, което все пак е по-рутинно и по-търпеливо преживяване в преподаването. Е, има и битови предизвикателства, но без тях няма как. Понякога е трудно в 8, 30 ч. да анализираш сложен исихастки текст, а колегите спят с отворени очи и влизат в рамките на първия един час ....

 

7.      На какво трябва да ни научи университетът?

 

Университетът може да ни научи, ако се вслушаме в пространството от различни хора, които го съставляват. За мен ценно е да се научим как се прави задълбочено и цялостно изследване, как да се придържаме към истината, да сме коректни в науката и знанието. Най-ценното е да се научим да разпознаваме важните за нас идеи и хора. Е, може да ни научи и на много глупости и хитрина, но и това е опит, ако го изберем...

 

8.      На какво трябва да се научим сами?

 

Трябва сами да разберем кое е значимо за нас и кое ни прави щастливи и пълноценни. Сами трябва да се научим да се трудим, да се самообразоваме и да се грижим добре за себе си и средата си. Това е много важно, дори е по-важно от всичко друго. И последно, много е хубаво да се научим да учим, което всъщност означава да проверим повечето от нещата, които сме приели за верни. 

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ