УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Професиите на бъдещето

2019-09-25

      Мениджър социални мрежи и SEO специалист са едни от най-популярните професии в момента. Но само преди десет години, те дори не са съществували. Технологиите се развиват по-бързо от всякога, а с тях се променя стремглаво и светът на работата. Голяма част от учениците, които са на път да изберат професия, ще работят неща, които изобщо не са фигурирали сред опциите на родителите им, а дори и на по-големите им братя и сестри. Някои от тези професии вече набират скорост, а други все още не съществуват. Какви са професиите на бъдещето? Ще разгледаме няколко от тях.

UX дизайнер

    Това е една от професиите, които са толкова нови, че дори си нямаме българско наименование за тях. UX всъщност означава user experience, или потребителско преживяване. Най-общо казано, те свързват технологиите с човешката психология. Задачата им е да правят сайтове, мобилни приложения и софтуерни програми максимално интуитивни, разбираеми и приятни за хората, които ги ползват. За целта провеждат тестове и проучвания сред потребителите, за да разберат предпочитанията, целите и намеренията им и да намерят начин да отговорят на техните нужди. Тези специалисти обикновено имат образование в сферата на информационните технологии или продуктовия дизайн, а понякога са дори психолози. Във всеки случай, трябва да са наясно с всякакви иновации и нови технологии, защото работата им най-често е точно там.

Архитект да данни

    Да, правилно сте прочели – не на сгради, а на данни. Живеем в епохата на „big data” или „големите данни“, където всичко се записва и анализира и информацията е един от найценните ресурси. Но за да е наистина полезна и за да могат да се направят приложими изводи от нея, тази информация трябва да се структурира и систематизира. Точно това е работата на архитектите на данни. Те трябва да са аналитични, креативни и да умеят да планират добре. Също е важно да са на „ти“ с технологиите и да умеят да превръщат бизнес целите в практически стратегии, базирани на данните. Не на последно място, от голямо значение е да могат ефективно да предават информация и да общуват с другите, тъй като те са ключови фигури в големите технологични компании.

Специалист по дигитален маркетинг

   Рекламната индустрия вече не е каквато беше. Например, нещо съвсем ново в този бранш е инфлуенсър маркетингът. Вече има агенции, насочени изцяло към промотиране на продукти и услуги чрез инфлуенсъри - хора, които имат много последователи в интернет и са способни да им влияят. Освен това, почти всяка компания в почти всеки бранш вече има не само сайт, но и осезаемо присъствие в редица социални мрежи. Затова и голяма част от маркетинговите им усилия отиват по-скоро към имиджа, който създават за себе си в онлайн пространството, отколкото към реклами в традиционния смисъл на думата. Специалистите по дигитален маркетинг се занимават точно с това. Те познават много добре аудиторията на компаниите и марките, за които работят, и знаят как да общуват с тях по начин, който ще ги докосне и заинтригува. Те планират в детайл не само какво съдържание се споделя, но и какви думи и цветове използва бранда, с кои други компании се асоциират, от какви теми в онлайн пространството се интересуват и така нататък.

Инженер по изкуствен интелект

   Изкуственият интелект не е само в човекоподобните роботи (да, вече и такива има). Той е в голяма част от технологиите, които ежедневно ползваме – в камерите на смартфоните ни, в социалните мрежи, в апликациите за навигация (като Google Maps), в интернет банкирането и дори имейла ни. Изкуственият интелект е базиран на способността на машините да учат. Инженерите по изкуствен интелект развиват технологии във всякакви сфери, включително здравеопазването, градоустройството и търговията. Най-често дипломите им са по компютърни науки и освен от езици за програмиране, разбират и от алгоритми, невронни мрежи, роботика и физика. Определено е една от най-горещите позиции, особено за технологичните гиганти, и ще расте още и още…

Дрон оператор

   В момента дроновете се използват най-вече в армията и за забавление, но много компании имат големи планове за тях. В скоро време не куриери, а дронове ще доставят пратките ни, докато други дронове се разпореждат с боклука, а трети следят нивото на замърсяване на въздуха или извършват поправки на труднодостъпни места. Те ще се множат и развиват все повече и управлението им невинаги ще е проста работа, затова ще изисква специално обучени „пилоти“, които да отговарят за изпълнението на задачите им. Всъщност такава работа вече съществува и даже не е никак зле платена. А ползването на дронове се очаква да нарасне с над 50% в следващите 8 години.

Техник по 3D принтиране

   3D принтерите вече са факт и този сектор расте дори по-бързо от дроновете – с 20% всяка година! Очаква се производството на почти всичко (от крайници-протези до коли) да се преориентира към производство чрез добавяне, още познато като 3D принтиране. Затова инженери, техници и индустриални дизайнери, които знаят как да боравят с програми за компютърно моделиране и имат око за детайлите, ще са все по-търсени във всяка сфера. Те ще трябва да познават в детайли самата техника, заедно със софтуерната част и самите продукти, които произвеждат. Това определено е една предизвикателна професия, но пък с интересно и динамично бъдеще!


А ти как мислиш – виждаш ли се да работиш някоя от тези професии? Ако си ученик или студент и ти предстои да влезеш в света на работата, разгледай сайта на NEXTSTEP. Там ще намериш полезна информация и интересни статии за университета и кариерата. Можеш също да получиш помощ от кариерен консултант, или попълниш тест за самооценка, който ще ти помогне да си избереш гимназия или университет.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ