ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Промените -

2020-08-12

Промените – възможни или не в малкия и голям свят на статуквото, наречено „образователна система“

 

Все на ръба сме: между старото и новото, възможното и невъзможното, желаното и нежеланото. На перваза сме между собствения си малък свят и света на другите, с видим риск да не се задържим на перилата.

Както и да го погледнем, в която и сфера на живота да се взрем – все сме на ръба на бръснача. Така е и с образователната система.

Потребността от промяна в нея е очевидна. Необходими са нови форми за работа с деца и средства за обучение, насочени към повишаване качеството на образованието (не само в училище).

Образователни институции като Учебен център „Тара“ са в сферата на неформалното образование, в което се налагат донякъде условни понятия като „извънкласна“ и „извънучилищна“ дейност. Придобили широка гражданственост с тази формулировка, те обобщават цялата организирана в свободното време на учениците дейност. В тази връзка имаме и новоназначение: колегата ни Ния Стефанова като преподавател литературно творчество в извънкласни и извънучилищни дейности.

Променящите се условия ни карат сами да провокираме излизането си от добре познатото в зоната на комфорта. Засилената конкурентна среда (за жалост и нелоялна от нерегистрирани субекти с дейност, подобна на нашата) също ни принуждава да търсим нови посоки за развитието си като институция.

Да търсиш нови форми може би означава да си на крачка пред потребностите на децата – да предугаждаш техните очаквания, да се опитваш по интересен и достъпен начин да им представяш неразбираемия за тях свят на възрастните...

Как да се „направим на интересни“ без обаче да станем смешни?!

Как да сме завладяващи, въздействащи, истински и убедителни, ако не сме по детски естествени и спонтанни (без значение от възрастта ни)?! Ето това, май, е твърде трудно: да си останем по-дълго деца, без, разбира се, открития и досаден инфантилизъм на недоразвития индивид! Е, как да стане всичко това? Как да намерим мярката? Как да се отървем от обзелите ни апатия, досада и отегченост от живота, които несправедливо наричаме „мъдрост“? Как да загърбим битовизмите и да забравим житейските си проблеми?

Тук специалистите ще се намесят с редица психологически практики, следващи строга научна постановка за решаване на конкретни педагогически казуси...

Но дали понякога вроденият усет за Добро и Зло, Редно и Нередено, Справедливо и Несправедливо няма да ни помогне повече? Защото ако самите ние – възрастните – сме духовни, хармонични със себе си и света навън, едва ли ще е трудно да изградим и у децата ценностни опори, въпреки и  в бързо променящата се обществена реалност. Очевидно е, че проблемите на децата са наши, при това нерешени проблеми. Безспорно на никого не е лесно – и на родителите, и на учителите; и на директорите в училищата, и на мениджърите в образователните центрове. Изобщо не е лесно да си възрастен и от теб да се очаква винаги и категорично заемане на позиция. Не е лесно обаче и на децата.

Затова в Учебен център „Тара“ не спираме да се опитваме всячески да сме в помощ и на учениците, и на учителите, и на родителите. И тази учебна година (2015/2016) ще продължим дейността си в утвърдените форми на обучение – кандидатстване след 7. клас, матури, кандидатстудентски изпити. Поддържащите нива и занималнята са ежедневната ни подкрепа към учениците, но наред с тях са и езиковите и професионални квалификации, реализиращи желанието на курсистите ни за по-глобална промяна в собственото им личностно и професионално израстване. Различните арт ателиета подпомагат изграждането на естетически критерии у децата и възрастните, способстват релакса и дори променят погледа им към света, затова са широко застъпена част от образователните ни услуги.

 Реалността винаги може да бъде различна, зависи с какви очи я гледаш, а изкуството е твърде личен и необичаен поглед към заобикалящия ни свят. Един специфичен за всеки от нас „поглед отвътре“.

Не е без значение каква е визията за свободното време на децата и за това как да бъде прекарано то. Не е без значение какви перспективи ще им дадем за развитие (и тук в помощ ни идват занималнята по изкуства и спортът ).

В този аспект са и усилията на целия екип на Учебен център „Тара“ да доизгради започнатото в семейството, продълженото после от училището. Откриваме своята роля не просто като допълващо и съпътстващо училищната дейност звено, но като институция с нарастващи функции за възпитанието и обучението на детето. Към нас деца и родители вече 10 години подхождат с доверие, което остава оправдано.

Моята роля като ръководител на този екип е да съхранявам и подновявам ежегодно преподавателския и административен състав по начин, който най-адекватно отговаря на очакванията на деца и родители. Утвърдени и с опит или млади и ентусиазирини, колегите са професионалисти, но преди всичко хора с чисти сърца и души. Защото за тях работата в Учебния център не е просто средство за живот, а кауза, обединяваща ни в усилията да излезем от убийствената бездуховност на разпадащата се (не само у нас) традиционна образователна система...

Светът се променя. С него и образователната среда. И децата, и ние се променяме. Само че отговорността за състоянието на образованието, и в този смисъл за бъдещето на децата ни, е наша – на възрастните.

И ако всеки за себе си в своя малък свят пренареди приоритетите си, то може би рефлексията ще се усети осезаемо и навън.

Така малкият ни вътрешен свят ще промени големия – уж непроменящ се свят. И статуквото, дори в тромавата образователна система, може би ще бъде, ако не разбито, то поне пропукано.

 

                                                                                                                                                                   Марияна Бохотска – Директор на Учебен център „Тара“

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ