ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара матура обучение учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ 7 клас изпит съчинение езикова култура кандидат-студенти интензивен курс математика консултации личностно израстване 10 клас есе ускорени кариерно развитие занималня 6 клас 5 клас услуги 9 клас изкуства пробен 8 клас история Христо професионално чуждоезиково обучение публикации ЦПО Йордан Йовков яворов Ботев 12 клас Вазов Иван Смирненски литература мениджмънт френски език технологии рисуване тренинг ДЗИ 4 клас marketing немски език 2 клас испански език кандидатстудентски пейо кореспонденция correspondence 3 клас 1 клас център документи лидърство руски език английски език маркетинг информационни игри присъствено лятна ваканция лятна занималня онлайн обучение индивидуално 11 клас дистанционно обучение забавления на открито подготовка приложни малки групи география декоративна фигурална всички класове едногодишен двугодишен човекът и обществото формат натюрморт химия поддържащи нива кандидатстване физика човекът и природата бал консултация композиция симулационни изпити
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

"Рецепта" против разглезване

2020-08-03

"Разглезен" не може да бъде описание на едно дете: този етикет не описва поведение - той го съди. Подобно поведение е провокирано от редица фактори, сред които сме и ние самите в ролята ни на родител, баба, дядо, понякога дори учител.

 

Ние - възрастните, сме хората, които, казано с други думи, отразяваме емоциите и действията на децата. Като отговорни за този процес, трябва да бъдем постоянни и последователни: поставяйки граници, да се вместваме в тях; издигайки забрани, да ги следваме.

 

 

Нека развенчаем някои от митовете за "разглезеното" дете:

 

 

1. "Прекалената" близост и обгрижването на детето водят до "разглезване".

 

Това съвсем не е така. Едно бебе има физическата потребност от близост и топлина: те го изграждат като индивид. В по-късна възраст подрастващият има не по-малка нужда от такава близост, но тя трябва да бъде духовна подкрепа. Вниманието и отношението ни към децата не могат да бъдат смятани за фактори, които водят до разглезване. Кой друг, ако не ние, ще зареди детето ни за цял живот!

 

2. "Разглезеното" дете иска да има всичко.

 

Разглезените деца не са тези, които искат да притежават всичко, а тези, на които не им е обяснено, че може да им се наложи да работят упорито за желаното- получаването му може да не бъде непременно веднага. Именно в това се крие силата на ефективното родителство- да обясни по адекватен начин на детето цената на желанията и усилията за постигането на всяко едно от тях .

 

3. Важно е да му кажем,когато се държи разглезено.

 

Сам по себе си, този подход никога не е довеждал до ефикасност и справяне с проблема. По-скоро той е явно изразяване на безсилие от страна на този родител или възрастен. Когато кажем на детето "глезен“ си, то чува  "нещо не ти е наред", а това води до объркване на представите му. По-скоро трябва да се замислим кое в поведението му осъждаме като "разглезено" и каква е нашата отговорност за това.

 

Детето винаги прецизира реакциите си съобразно нашето отношение и поведение спрямо него. То не се разглезва само - ние му го позволяваме, а когато не ни харесва това негово поведение- обвиняваме него,но не и себе си.

 

 

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ