ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Съревнованието - начин на мислене

и поведение

2020-06-03

   За възрастните съревнованието понякога е начин на мислене, друг път- маниер на поведение. Понякога –полезно, друг път- в ущърб на личността за сметка на „голата“ амбиция, съревнованието е и това ,което ни въздига, и това , което ни срива (въпрос на средства и цели в живота).
   И при децата е така.Те също трябва да оцеляват в конкурентна среда. За тях дори е по-трудно, защото те все още нямат изградена реална самооценка, липсва им достатъчен житейски опит, с крехка психика са. И точно децата като че ли са най-жестоки. В стремежа си за изява, те понякога грубо нарушават етичните норми . За тях с особена острота стои желанието да са първи, трудно приемат загубите, придобиването на умения винаги е съизмеримо с резултатите- собствените и тези на приятелите и съучениците им. Но дали това е правилният начин, по който трябва да се усъвършенстват? Не пропускат ли да развият своите чувствителност и емоционалност, постоянно съверновавайки се с някого и непременно, стремейки се към първото място ?
   Учителите сме хората, които трябва да съчетаваме амбициите и знанията им, да канализираме енергията им, да изграждаме чувствителността и креативността им, да укротяваме състезателния дух на децата в името на знанията, които усвояват. В крайна сметка може би трябва да им покажем, че уменията се придобиват независимо от това дали се съпоставяме с останалите . Успешната ни реализация е резултат от нашето поведение и начина ни на мислене, не толкова от съревнованието.
 За жалост обаче не можем да укротим социалните процеси по посока на материалното съревнование ( при младите процесът стои с изключителна острота : кой е с по- нов модел телефон, с маркови дрехи и обувки, с кола или без при по-големите ученици ). Всеки иска да се издигне в средата си чрез материалното. И няма лошо. Нека детето дори бъде възнаграждавано с материални неща и когато е успешно, и когато си е то. Проблемът е в мярката и в усещането, че може материалното да е компенсация за други дефицити. С формирани ценности и укрепена вяра в собствените сили, младият човек може да отстоява себе си, въпреки средата.
 Съревнованието- и като мислене, и като поведние , може да мотивира, но и да депресира всеки човек без оглед на възрастта. Ако в основата на личността стоят здрави ценности и реалистична себеоценка , съревнованието ще бъде повече градивно, отколкото деструктивно.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ