ЕТИКЕТИ

учебен център курсове тара обучение матура учебен център тара кандидат студенти обучения български език БЕЛ изпит 7 клас езикова култура кандидат-студенти съчинение интензивен курс математика консултации есе 10 клас личностно израстване кариерно развитие ускорени занималня 5 клас 6 клас услуги изкуства 9 клас пробен 8 клас история чуждоезиково обучение професионално Христо ЦПО публикации Йовков Йордан Смирненски Ботев Вазов яворов Иван литература 12 клас испански език немски език френски език marketing технологии correspondence пейо мениджмънт рисуване кореспонденция тренинг 2 клас 3 клас 1 клас кандидатстудентски ДЗИ 4 клас център онлайн обучение дистанционно обучение присъствено игри знания лидърство 11 клас приложни руски език документи английски език малки групи подготовка информационни индивидуално забавления на открито лятна занималня лятна ваканция маркетинг човекът и природата мотивира кандидатстване усъвършенстват бал целодневно физика декоративна групи фигурална умения химия учителите учител композиция ученик натюрморт
  УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

Стресът при децата

в ситуация на изолация

2020-04-23

  Последните събития, свързани с пандемията от коронавирус (COVID-19), промениха ежедневието на децата и техните родители. Поради затварянето на детските градини и училищата и децата, и родителите са под голям стрес. Стресът на родителите е свързан не само с опасения за здравето и финансовата стабилност, но и със самата реалност, променила навиците ни в ежедневието. За децата е не по-малко трудно да привикнат към промените, които нарушават тяхното усещане за подреденост, спокойствие и безопасност. Затварянето вкъщи и липсата на контакти и възможности за игра с връстници може да ги направи тревожни, което допълнително увеличава стреса и за техните родители. Начинът, по който малки и големи изразяват своето безпокойство, често е еднакъв - неочаквани избухвания, плач без причина, депресия и истерия.
Независимо от причините, стресът може да има сериозни последици за физическото и психическо здраве най-вече на децата. Ние - възрастните, е добре да бъдем наблюдателни, за да разпознаем навреме признаците на стрес у тях.


  Ето няколко признака, че децата ни са подложени на стрес:

  Главоболие. Обикновено това е първият признак за стрес.При чести оплаквания от главоболие би било  добре да осигурим спокойствие на децата, за да са отпочинали. Важно е често да пият вода, за да са хидратирани, защото недостатъчното количество вода сьщо води до главоболие.
 
  Болки в стомаха. Болките в стомаха са присъщи за по-чувствителни деца, които трудно признават емоциите си. В случай, че детето играе, яде и спи нормално и няма други симптоми, това може да е признак на стрес. Ако болките се проявяват само когато има определен час в училище, или когато му предстои някоя извънкласна дейност, вече знаем какъв е проблемът. Най-добре ще е да поговорим с него, за да разберем какво го притеснява в конкретния случай. Чай от мента, повече разговори след лягане и повече топли прегръдки, би трябвало да облекчат неочакваните психосоматични болки.

  Промяна в апетита. Друг явен признак за стрес е намален или увеличен апетит, особено ако е в комбинация и с променливо настроение. Възможно е тревожността да е свързана с проблеми в училище /съученик или преподавател/ и чувствата, които изпитва, да се отразяват върху апетита му. В този случай е добре да се храним всички заедно, за да наблюдаваме какво яде детето, а близкият контакт с нас ще му помогне да преодолее социалните затруднения. Ако проблемите продължават седмици наред и липсва интерес към дейности, които обикновено обича, добре е да го заведем на педиатър. Ако лекарят изключи всякакви здравословни проблеми, можем да се обърнем към психолог или психотерапевт.

  Проблеми със съня. Когато детето рано се уморява, или стои до късно вечерта, а заспиването често е придружено с истерия и плачливост, е добре да ограничим телевизията, игрите и захарта и да предложим чай от липа, мед с мляко или чаша топла вода.

  Тревожност. Децата проявяват тревожност, когато преминават през трудна ситуация. В следствие от това те започват да заекват, да гризат нокти, да скърцат сьс зъби или да придобиват тикове. Най-добрият подход в случая е да покажем на детето, че го подкрепяме напълно и разбираме това, което чувства. Ако въпреки подкрепата ни, то продължава да е тревожно, трябва да се посъветваме с детски психолог.

  Прекалена заетост. Хроничният стрес най-често е причинен от натоварения график – училище, домашни, курсове,спорт, школи.Твърде много задължения означава по-малко свободно време, а точно то е жизнено важно за развитието на децата като балансирани личности. Би било добре да им осигурим повече свободно време за любими занимания.

Разбира се, има и много други признаци, които сигнализират на родителите,че нещо се случва в душата на детето. Възрастните трябда да сме максимално наблюдателни, за да осигурим адекватна подкрепа на малчуганите. Правилният подход към децата в началото на една трудна ситуация, и по-късно в нейното развитие, ще позволи на родителите да ги подготвят по максимално добър начин за предстоящите промени и ще помогне децата да бъдат предпазени от по-тежки психо-социални последици. Това означава, че действията на родителите трябва да са съобразени с въздействието, което може да имат върху всяко конкретно дете. Важно е внимателно да се изслушва детето и да се показва, че истински се интересуваме от думите и чувствата му.

ЕТИКЕТИ

ДОКУМЕНТИ

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ