УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

За ползата от четенето

2020-05-27

Наскоро отбелязахме Световния  ден на книгата  (23. април).  Провокирани от повода, ние-преподавателите от Учебен център Тара- смятаме,че трябва да поставим още веднъж акцент върху това защо е важно да четем на своите деца, докато са малки, както  и защо трябва те самите да четат. Дори би било да ги провокираме да откриват интересни книги сами. 

За четенето е важно да говорим с децата като за нещо приятно, което  може да прави в свободното си време. Когато  разполагат със свободно време- било в занималня, след като напишат домашните си, или вечер преди лягане , е хубаво  да четат книга, която може и сами да си изберат. Ние, преподавателите, показваме на учениците, че четенето е нещо, което може да те направи щастлив. А когато  сам си избереш темите и заглавията на книгите,  това да те накара да се почувстваш свободен и удовлетворен.

Причини, заради които децата трябва да четат:

  1. За да стимулират сетивата си - четенето активира слуха и зрението.
  2. За да се научат да задържат вниманието си.
  3. За да развият любопитството и въображението си.
  4. За да развиват езиковите си способности и да обогатяват  речниковия си запас.

Ето няколко съвета и към родителите,които трябва да имат отговорно отношение към четенето на книги от техните деца:

1.Колкото по-рано започнете да четете на детето си, толкова по-добре.

2.Колкото по-малко е детето, толкова повече картинки и по-малко текст трябва да съдържа книжката.

3.Станете пример за детето си – когато четете и пишете, вместо да седите пред телевизора или компютъра, вие създавате домашна среда, която помага за развитието на уменията за грамотност

4.Ако детето ви посещава учебно заведение, може да говорите с учители,възпитатели или други родители, за това какви книги обичат да четат другите деца. Може и да обмените идеи за това как те четат с децата си. Също така би било полезно да се организира понякога носене на книги от вкъщи в учебното заведение и там да се четат и обсъждат.

Мнението на деца от Занималня Тара защо  четенето е важно :

„За да обогатявам речника и въображението си“ Явор 11 г.

„За да научим различни неща“- Вяра 7 г.

„За да научим нови неща за света около нас“- Ева 12 г.

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ