УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ТАРА     ·       ЦПО     ·       НОВИНИ     ·       (+359) 2 980 7432

За Тара

2015-02-19

В света на новите информационни технологии, ние – хората на XXI в., обърнати към материалното и лесния успех, все по-рядко отправяме поглед навътре – към собствената си духовна същност. А тя е едно необятно пространство, в което се побират и безкрайните лутания, и дълбокото потъване във всевъзможни страхове, и неограничените стремежи.

Търсейки познание, ние постоянно “разширяваме” ума, тялото и съзнанието си. Пречиствайки мислите и чувствата си, се учим да създаваме покой, хармония, ред в самите себе си. Определили посоката на своите стремежи, твърде често се нуждаем от промяна на Пътя в преодоляване на житейските препятствия.

В едно такова търсене на посока се “срещнахме” ( може би съвсем неслучайно) с ТАРА – едно от 108-те проявления на женската енергия в Буда – съзнанието. Нашите прадеди също са почитали ТАРА: Върховният Бог е бил познат под две имена - ТАНГРА и ТАРА. Тангра буквално означава "гръм", а името Тара отвежда към пантеона на индоевропейските народи (с подобни имена те са наричали "Бога гръмовержец"). Това е в далечното минало...

Нашият Учебен център няма нищо общо с будизма, но символиката, която открихме в името "ТАРА", много ни допадна. Оказва се, че зелената ТАРА е свързана с творческото женско начало, с познанието, успеха, хармонията, любовта (дори е считана за богиня на речта). Тя е вдъхновение и свобода, искреност и чистота. Тя е тази, която превежда човека през океана на относителното съществуване (самсара) и дава посоката на живота.

Приоритет на Учебен център "ТАРА" е именно да ви поведе, млади приятели,  по трудния път на образованието, да ви даде посока, в която да вървите към духовно и културно усъвършенстване.

Името на Учебен център "ТАРА" внася духовен нюанс и като че ли служи за баланс на иначе съвсем прагматичната насоченост на образователната институция. При подготовката на кандидат-студенти и кандидат-гимназисти ние си поставяме и по-далечни цели освен постъпването в мечтаните учебни заведения: стремим се да формираме у децата любов към науката, потребност от знания, изграждане на умения за бързо и трайно усвояване на преподаваното в училище и в нашия учебен център...

Истинското познание обаче не е само механично трупане на знания, а способност да усещаме света с ума и сърцето си, да отваряме душата си за ставащото около нас, вглеждайки се и в себе си...

Затова избрахме и такова име на Учебния център - ТАРА - име, свързано с духовното, с цветовата символика и формите, изграждащи представата за един разнолик, но съвършен свят, в който творческото въображение възражда древната култура, превръщайки я в отправна точка за бъдещите ни стремежи.

Едва ли това е всичко, което може да се каже за ТАРА, но ние вярваме, скъпи приятели, че събудихме с искреност и вдъхновение вашия интерес към познанието, символно представено чрез ТАРА.

Открийте своята посока в живота, открийте своята ТАРА в хармоничното си съществуване, в чистотата на общуването си със света, в любовта към човека – любов, изпълваща със светлина и топлота душите ни, просветляваща умовете ни, подтикваща ни към нови и нови форми на познание!

Учебен център Тара

ТАРА АКТИВ ЕООД започва дейността си като Учебен център ТАРА с подготовката на кандидат-гимназисти и кандидат-студенти, както и с езиково обучение в гъвкави и атрактивни форми. С лицензия № 200612342 /19.07.2006г. на Национална агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет на РБългария към ТАРА АКТИВ ЕООД се открива ново направление – професионално обучение.

              

ГАЛЕРИЯ